مطالب حوزوی و دینی

  • خانه 
  • تماس  
  • ورود 

خداشناسي فطری و دليل انكار خدا

04 خرداد 1392 توسط ذوالفقاری

اگر خداشناسي به صورت فطري در همه انسان ها قرار داده شده چرا انسان هاي زيادي منكر خدا (بي دين) هستند؟
با دقت در آياتى كه خداشناسى فطرى را مطرح مى‏كنند، به راحتى مى‏توان فهميد كه چرا برخى در همه حال به فكر خدا نيستند و يا بعضى به كلى منكر او هستند؟! به اجمال مى‏توان موارد ذيل را براساس آيات قرآن، موانع بى‏توجهى به معرفت فطرى قلمداد كرد:
1. غفلت و نسيان: «وَ لا تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنْساهُمْ أَنْفُسَهُمْ»؛ حشر (59)، آيه 19؛ توبه (9)، آيه 67.؛ «و مانند كسانى نباشيد كه خدا را فراموش كردند و خدا خود آنها را فراموششان ساخت». از اين آيه و آيات مشابه آن، دانسته مى‏شود كه كافران، پيشينه معرفت نسبت به خداوند دارند؛ ولى در حال كفر، خدا را از ياد برده‏اند و همين نسيان، بستر انكار خدا و يا بى‏اعتنايى نسبت به او شده است!
2. توجه به علل و اسباب مادّى: «فَإِذا رَكِبُوا فِى الْفُلْكِ دَعَوُا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ فَلَمَّا نَجَّاهُمْ إِلَى الْبَرِّ إِذا هُمْ يُشْرِكُونَ»؛عنكبوت (29)، آيه 65. «پس هرگاه در كشتى سوار شوند، خداى را با اخلاص و پاك دينى (يكتاگرايى) بخوانند و چون به سوى خشكى برهاندشان، آن گاه شرك مى‏ورزند». قطع اميد از ساير علل و اسباب، موجب مى‏شود انسان متوجه سبب ساز شده و معرفت فطرى نهفته در عمق جانش، بيدار گردد. از اين آيه و آيات مشابه به خوبى استفاده مى‏شود كه توجه به آنچه اطراف انسان را احاطه كرده و آدمى را به خود مشغول داشته است، عامل عمده غفلت و بى‏توجهى به معرفت فطرى نسبت به خداوند است.
3. رفاه و آسايش: در انسان غرائز و فطريات مختلف ديگرى وجود دارد كه گاهى اهتمام بيش از حد به يكى و بى توجهى به ديگرىموجب كم يا بى‏اثر شدن آن مى‏گردد كه از آن تعبير به «خمول فطرت» مى‏شود. «قُلْ أَ رَأَيْتَكُمْ إِنْ أَتاكُمْ عَذابُ اللَّهِ أَوْ أَتَتْكُمُ السَّاعَةُ أَ غَيْرَ اللَّهِ تَدْعُونَ إِنْ كُنْتُمْ صادِقِينَ»؛ انعام (6)، آيه 40 و نيز نگاه: آيات 41 و 42.؛ «بگو: به نظر شما، اگر عذاب خدا براى شما فرا رسد، يا رستاخيز شما را دريابد، اگر راستگوييد كسى غير از خدا را مى‏خوانيد؟».
اين آيه نشانگر آن است كه فطرت انسان در تنگناها و شدايد، همچون قيامت يا زمان مرگ، بيدار و آشكار مى‏گردد؛ ولى رفاه و آسايش و فروغلتيدن در نعمت‏ها و لذايذ مادى، از عوامل مهمى است كه زمينه غفلت و پوشيدگى فطرت را فراهم مى‏آورد.
4. دوستى با شيطان: «وَ لَأُضِلَّنَّهُمْ وَ لَأُمَنِّيَنَّهُمْ وَ لآمُرَنَّهُمْ فَلَيُبَتِّكُنَّ آذانَ الْأَنْعامِ وَ لآمُرَنَّهُمْ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ وَ مَنْ يَتَّخِذِ الشَّيْطانَ وَلِيًّا مِنْ دُونِ اللَّهِ فَقَدْ خَسِرَ خُسْراناً مُبِيناً»؛ نساء (4)، آيه 119.؛ «شيطان گفت: آنان را سخت گمراه و دچار آرزوهاى دور و دراز خواهم كرد و وادارشان مى‏كنم تا گوش‏هاى دام‏ها را شكاف دهند و وادارشان مى‏كنم تا آفريده خدا را دگرگون سازند و هر كس به جاى خدا، شيطان را دوست گيرد، قطعاً دستخوش زيان آشكارى شده است».
5. گرفتار شدن در دام شبهات: گاهى وجود برخى از شبهات موجب مى‏شود بديهى‏ترين چيزها مورد انكار قرار گيرد. چنان كه در تاريخ فلسفهمى‏بينيم برخى حتى در اصل «وجود» و در «امتناع تناقض» كه بديهى‏ترين قضايا وام القضاياست ترديد كرده‏اند.شناخت هاى فطرى نيز گاه در اثر برخورد با شبهاتى توسط كسانى كه قادر به حل آن نبوده‏اند مورد انكار قرار گرفته است.
تغيير در آفريده خدا، خروج از حكم فطرت و خداشناسى فطرى است‏طباطبايى، سيدمحمدحسين، الميزان، ج 5، ص 85. و اين، در سايه دوستى با شيطان است. اگر كسى سر تسليم در برابر هواهاى نفسانى فرود آورد و با شيطان دوست باشد، خداشناسى فطرى در او تغيير كرده و به عدم توجه به خدا، يا انكار او منجر خواهد شد. به هر حال، خداوند به ما نزديك است و اين ما هستيم كه با كردار خود، او را در دوردست‏ها مى‏جوييم:





دلایل انکار خدا
ریشه شبه تضاد میان علم و دین به قرن نوزدهم و نظریه تکامل انواع برمی گردد. بر اساس این نظریه، ریشه انسان از میمون است و از انواع پست موجودات، انواع بسیار کامل و پیچیده بوجود آمده است. البته باید دانست که نظریه داروین، نفی خدا نیست بلکه اثبات خداست، زیرا خداوند توانسته موجودات مختلفی را بیافریند و به آنها این ظرفیت را بدهد که تبدیل به موجودات دیگری گردند؛ مثلا انسان از میمون است و علاوه بر این از عقل و اختیار نیز برخوردار است.
در نظریه ماتریالیسم که معتقد است انسان از ماده نخستین بوجود آمده، برهان دقیق عقلانی وجود ندارد و این دور از منطق است که بگوئیم چون خدا را نمی بینیم پس وجود ندارد. در این نظریه انسان بین دو عدم فرض می شود و آنچه باقی می ماند حیات مادی است.
سرآغاز / زندگی / پایان هستی
نامعلوم / معلوم / نامعلوم
دلایل اثبات خدا عبارتند از :
۱ (برهان امکان و وجود ،
۲(برهان حرکت ( که این دو دلیل عقلی محض هستند)
۳(برهان نظم (مقدمات تجربی)
۴( برهان فطرت(نه از طریق استدلال و نه شواهد تجربی)
مطلب قبلی
مطلب بعدی
 نظر دهید »

موضوعات: بدون موضوع لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

کد آمارگیر

مطالب حوزوی و دینی

به وبلاگ طاها خوش آمدید
  • خانه
  • اخیر
  • آرشیوها
  • موضوعات
  • آخرین نظرات

جستجو

موضوعات

  • همه
  • بدون موضوع
  • کتاب با فرمت htm
  • کتب pdf
  • احکام
  • آهنگ مذهبی
  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس